Internaten Brabant

Ben erg teleurgesteld van de Brabantse nonnen,ik zat vanaf de zestiger jaren in klooster de goede herder in Tilburg.

Ik was een moeilijke tiener en kreeg soms een luier broek en een hemd aan om rustig te worden dan deed een non warme olie in dat luierbroekje en streelde ze daar overheen tot ik seksueel een hoogtepunt kreeg dat ik erbij schokte was niet tegen te houden ik schaamde me dood dat sommige meisjes gedwongen zijn om naar mij te kijken dit noemden ze in deze tijd dan Brabantse gastvrijheid.

Reacties

Cees nu 72 zei op 19 januari 2024 om 10:50

Ik wil de naam niet eens benoemen van het kleinseminarie zo erg schaam ik mij ervoor wat ze mij aangedaan hebben.

Ad Lieshout zei op 22 januari 2024 om 07:47

Iemand uit de kennis kring waarmee ik op internaaat Ruwenberg in Sint Michielsgestel heb gezeten in de jaren zestig heeft hier een vervelende ervaring gehad waar ik ook betrokkenheid bij had wat onderbelicht is gebleven.
We waren toen jonge pubers bij wie een broeder betrokken is geweest,kan mij dat trauma nog van de sportzaal nog sterk herinneren wat wel vaker voorkwam bij jongens van een bepaalde leeftijd.

BHIC Lisette zei op 23 januari 2024 om 11:23

Wat ontzettend naar dat jullie dit soort dingen mee hebben moeten maken, Joke, Cees en Ad. Dit heeft vast heel veel impact gehad op jullie levens. Zoals jullie op deze site kunnen lezen, zijn jullie zeker niet alleen.

Op onze website 'Wierook, Wijwater en Worstenbrood' vind je nog meer ervaringen en verhalen terug: https://www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/ons-brabant/rk-internaten.

Petra Hoevers zei op 26 januari 2024 om 13:12

Ik zat daar bij dat internaat waar Joke het over heeft omdat ik naar zeggen achteraf een erg lastig en onhandelbaar meisje was.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 26 januari 2024 om 16:00

Wat erg Petra, ik hoop van harte dat je van je verblijf aldaar geen al te grote (of eigenlijk helemaal geen) gevolgen hebt ondervonden. Maar dat je hulp hebt gekregen om je weg in het leven te vinden en er te mogen zijn.

Annemiek zei op 28 januari 2024 om 06:45

Als het mag wil ik reageren op het verhaal van haar verleden van het bekende internaat en klooster van de goede herder,ook ik ben net als zovelen slachtoffer van de misstanden door deze nonnen zij konden dit makkelijk doen omdat hun dat vertrouwen gegeven werd.
Beste Joke probeer het hoe moeilijk het is toch te vergeten die rotte appels al zijn er ook goeie bij geweest,vriendelijke groeten Annemiek.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 29 januari 2024 om 13:17

Dank voor je reactie Annemiek, wat lief en attent dat je Joke nog even een hart onder de riem steekt. Zeker omdat ook jij slachtoffer bent. Beiden heel veel sterkte!

Marijke van Tol zei op 9 februari 2024 om 13:24

Door een kennisje waarmee ik op de lagere school heb gezeten vroeger ben ik gaan speuren op internet en zodoende dit alles gevonden.
Ik schrik daar niet van,ik woon in de omgeving van Alpen aan de Rijn.
Ik zat in de jaren zestig bij dezelfde nonnen in Zoeterwoude ook de Goede herder.Omdat ik zo ze dat vroeger noemde onhandelbaar was ben ik daar geplaatst soms als ik druk was namen ze mij mee en dan kreeg ik in een afgesloten kamer een verpleeghemd aan en een rubberen luierbroek waar een non wat warme olie in goot intens gemeen was het omdat ik daar van ging vloeien en dan begon een non me te toucheren tot ik tot op een hoogtepunt was.ik schaamde mij op zijn hollands gezegd kapot als er een andere non bij stond te kijken en dan zei dat ik een grote meid was en dat schokken erbij hoorde,bah bah ik heb geen goed woord over van die huichelachtige nonnen.

BHIC Lisette zei op 13 februari 2024 om 09:50

Wat naar dat ook jij slachtoffer bent geweest van dit soort praktijken, Marijke. Veel sterkte en hopelijk vind je hier steun bij lotgenoten. 

Margriet Eveleens zei op 14 februari 2024 om 11:34

Goeie morgen Marijke en iedereen,het is goed dat we in herinnering blijven voor wat ons is aangedaan,dit is nog maar het topje van de ijsberg.

i.goossen zei op 22 februari 2024 om 08:31

Ik ben Ilse Goossens.
Wij,mijn oudste dochter en ikzelf zijn tot de ontdekking gekomen dat er meer is dan wel dachten dat je als mij overkwam misdeeld ben geweest bij de zusters destijds.

Ik ben in 1960 tot 1965 noodgedwongen naar het internaat van de goede herder aan Bredaseweg gebracht.
Ik was een heel onhandelbaar meisje wat ik heel erg vond bij de zusters was in het begin dat ik er zat gedwongen werd om naar iemand te kijken die als voorbeeld voor mij moest dienen, zonder uitleg stond ik met nog enkele meisjes bij een meisje die helemaal uitgekleed werd en daarna een hemd met een luierbroekje aan kreeg van een zuster,daar is totaal geen empathie voor geweest ook voor degenen die erbij waren niet.
Omdat ik als kind nooit geen seks had gezien wist ik toen niet hoe ik moest kijken dat er een zuster eerst iets opgewarmde olie in dat plastic broekje deed en erna over plastic broekje ging toucheren,mijns inziens duurde het heel kort
Dat ik zag hoe hevig het meisje erop reageerde misbruik of niet die mensen verdienen het om in de hel te komen maar dat is zo wij erover denken.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 22 februari 2024 om 15:38

Beste Ilse, de reacties bij de verhalen op deze website, maar ook op onze website https://www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/ons-brabant/rk-internaten laten helaas maar al te vaak zien dat deze verhalen geen uitzondering zijn. Ik hoop dat je door het lezen van deze verhalen of door het erop reageren, toch iets van steun kunt ondervinden. Heel veel sterkte.

Jan v.d.Hulst … zei op 29 maart 2024 om 09:36

Plastic patiënten broekjes werden in alle katholieke instellingen gebruik,ook in België,soms ook in combinatie met lauwe olie om zowel jongens als meisjes seksueel op te winden.jongens moesten zich uitkleden, kregen een plastic broekje aan er werd wat olie in gespoten zodat ze geprikkeld werden en moesten dan een tijd naast hun bed staan met een stijve penis tot ze het bijna niet meer uit hielden, uiteindelijk mochten ze dan op een deken "rijden" tot ze klaar kwamen terwijl iedereen erbij was.
Bij meisjes gebeurde het gelijkwaardig,soms moesten ze zelf "wrijven" of het werd door de nonnen gedaan,ook terwijl iedereen erbij was terwijl ze klaarkwam en,ze schaamden zich rot en durven daar amper over te spreken,ook na tientallen jaren.

BHIC Lisette zei op 29 maart 2024 om 19:36

Wat heftig dat deze praktijken zo veel voorkwamen, Jan. Dat blijkt ook zeker uit de vele reacties die we al over dit onderwerp hebben ontvangen. Bedankt voor je reactie. 

Annelies. zei op 31 maart 2024 om 11:27

Annelies Schraven,ik kom van korvel en heb al deze verhalen van lotgenoten gelezen, vreselijk en ik kots er nog van.
Ogenschijnlijk is Tilburg destijds een gemoedelijke stad geweest maar binnen de muren van internaat De Goede Herder van Tilburg zijn de nonnen echt veel over de schreef gegaan,ook ik kreeg ermee van doen wat jullie is aangedaan.
Het huilen stond me nader dan lachen als ik door een zuster werd meegenomen naar een aparte ruimte waar ik me dan moest uitkleden en dan een luierbroek en een een hemd aan kreeg,als ik dan erg gespannen was werd er een beetje warme olie in dat broekje gedaan waar ik seksueel ontremd van werd,ik begon hevig te vloeien waarvoor ik mezelf niet meer was,als ik klaar was schaamde ik mij heel erg ervoor.ik mocht daar met niemand over praten en pas sinds kort merk ik dat ik wat vrijer word hierbij mede door de vele ervaringen van andere lotgenoten

BHIC Lisette zei op 2 april 2024 om 10:23

Wat verdrietig dat ook jij met deze nare situaties te maken hebt gehad, Annelies. Hartelijk dank voor je reactie. Wel mooi dat je er sinds kort meer over kunt praten mede dankzij de ervaringen die lotgenoten hebben gedeeld.

Marijke Thijssen zei op 7 april 2024 om 06:50

Beste,ik ben als toen twaalfjarige met leer en andere problemen overgedragen aan de zusters van dit instituut.Nare periode was het voor mij hier en Annelies die kennis niet maar het is wel gebeurt bij de zusters.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 8 april 2024 om 19:58

Nog zo'n enorm verdrietige ervaring, wat erg Marijke dat je daar zo'n nare tijd hebt gehad. Misschien geeft het hier delen van jullie ervaringen, of tenminste het reageren op elkaars verhalen, jullie wat steun. Wij hopen dat in ieder geval van harte.

W.van Oers zei op 15 april 2024 om 07:45

Ik kom van Sint Willebrord en was vroeger misdiener aan de willibrorduskerk,ik lees zonet van die misstanden en ja natuurlijk was het ook elders maar ook in Brabant kwam ook in vredelievende dorpjes ook misbruik voor.

Frans Oorschot zei op 15 april 2024 om 12:01

dat is zo heer van oers het doet weer zout in de wonden strooien voor mij omdat ik zelf misbruikt ben als misdienaar van toen 14 jaar.het is een ouder iemand geweest van de kerk die in het bestuur ervan zat en inviel als koster een katholieke brabander zeg maar zo.hij heeft mij een paar keren uitgekleed en zo met een toog gekleed dan wilde hij dat ik enige tijd bleef staan en hij deed dan met zichzelf bezig zijn dit alles is op een kamer in de pastorie gebeurd ook in een brabants dorpje

BHIC Lisette zei op 16 april 2024 om 10:27

Bedankt voor jullie reacties, W. van Oers en Frans Oorschot. Wat naar dat ook jij te maken hebt gehad met misbruik, Frans. Wellicht helpt het om je verhaal hier te delen en verhalen van lotgenoten te lezen en hopelijk biedt dit enige steun. 

wilma van diemen zei op 16 april 2024 om 16:06

Jammer dat dit ook mij is overkomen en had liever beter nieuws aan iedereen die van Brabant is verteld.ben inmiddels ruim zeventig jaar en internet is niet mijn sterkste punt en hoop dat ik duidelijk reageer op iedereen die hier dit leest.noodgedwongen moest ik ergens naar toe en zodoende ben ik in tilburg teregtgekomen en omdat ik erg onhandelbaar was moest ik soms rustig worden dat heeft een zuster me een keer gezegd toen ik daar pas zat.van een zuster moest ik dan soms mee naar een aparte kamer en dan deed ze bij me als ik was uitgekleed een doktershemd en een luierbroek aan en ik schaamde me er altijd bij als die zuster dan daarover heen ging met haar handen omdat ik dan vochtverlies had en spierspanning had ervan wat ik even later losliet dan zei ze dat het niet eng was maar dat het bij een meisje hoorde.jammer dat het zo is gegaan en hoop dat jullie mij bergrijpen,groeten van wilma

BHIC Lisette zei op 17 april 2024 om 09:44

Hartelijk dank voor het delen van jouw verhaal, Wilma. Wat ontzettend verdrietig dat ook jij dit hebt mee moeten maken. Zoals je hierboven kunt lezen, ben je zeker niet de enige. Hopelijk vinden jullie hier enige steun en begrip door het delen van deze nare gebeurtenissen. 

Marijn Hanssen zei op 17 mei 2024 om 07:27

Voor mij is dit niet makkelijk het schrijven van mijn verleden op klein seminarie Christus koning in Helmond.in mijn geval kan ik ook enkele misstanden beamen.beginnelingen werden daar groentjes genoemd en als je niet sterk in de schoenen stond,teruggetrokken verlegen of te netjes wilden zijn kwam het voor dat zo Iemand ontgroend werd waar wij naar moesten kijken zo een ontgroening was dan dat iemand aangewezen werd waarna een oudere seminarist hem ging uitkleden waarna diegene als adolescent misdienaar werd ingekleed dit heb ik zelf als erg vervelend en traumatisch ervaren omdat diegene gedwongen werd om dit te ondergaan.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 17 mei 2024 om 10:29

Dat snappen wij helemaal Marijn, het moeten ondergaan én het hier delen zullen beide zeer moeilijk zijn. We hopen oprecht dat door jullie verhalen te delen er enigszins troost uit te putten valt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.