Mijn overgrootmoeders droegen zwarte mutsen
Al een hele tijd vraag ik mij af waarom mijn 3 overgrootmoeders zwarte mutsen droegen. Ze komen uit Budel. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het iets met rouw te maken heeft.
In het poffermuseum in Sint Oederode hangt er niet een.
Is het misschien mogelijk dat de Budelse mutsenmode gericht was op de Belgische gewoonten op dat gebied?
Heeft iemand hier een mooie theorie over?
Reacties
Beste Henny, dat is een goede vraag. Ik ben zelf bepaald geen expert op het gebied van klederdracht, maar weet wel dat bijvoorbeeld jonge meisjes vaak een witte en later, tot hun huwelijk, een zwarte muts droegen. Inderdaad is die kleur dus niet alleen aan een tijd van rouw gebonden. Dus ik kan me goed voorstellen dat het heel gebruikelijk was om een zwarte muts te dragen. De poffer werd daar volgens mij weer overheen gedragen.
Er zijn meerdere streekmusea waar je nog eens zou kunnen informeren, als je het antwoord niet kunt vinden. Ik weet bijvoorbeeld van museum De Muts in Uden: http://www.museumdemuts.nl
Mocht ik tussendoor kans zien, dan ga ik zelf ook nog eens lekker googelen, want ook op internet is er behoorlijk wat informatie over poffers en wat al niet meer te vinden... Interessant!
Hallo Henny. Ik draai een Brabantse Klederdracht groep en weet inmiddels na 14 jaar dat na de Poffer zwarte hoeden gedragen werden. Deze hoed op de foto was in de mode en er werden alleen zwarte kindermutsen gedragen door kinderen tot ongeveer 18 jaar. Aan de grens van Belgie werden de Belgische mutsen gedragen die zwarte, gele, groene zijden strikken hadden. Deze werden gedragen door Belgische dames die getrouwd waren met een Nederlandse man. De zwarte hoeden zoals die van je overgrootmoeder werden door heel Nederland gedragen.
Dank voor deze reacties.
Henny, de zwarte hoedjes heten kapothoedjes. Boerinnen droegen mutsen met poffers, burgervrouwen kapothoedjes. Boerinnen die moderner werden gingen ook kapothoedjes dragen, soms zelf òp een witte muts. Koningin Emma had altijd een kapothoedje op.
Dank voor deze reactie. Ik wist al wel dat het een kapothoedjes heette, maar niet waarom het zwart was. Mij overgrootmoeder was wel een boerin, een moderne dus ;-) Ik kende van Emma alleen afbeeldingen met een wit hoofddeksel, maar nu zie ik dat zij zwart en wit door elkaar droeg.
Jolanda en Gerdien, dank voor jullie reacties! Interessant om te lezen.
Ik heb ook een overgrootmoeder met een zwarte hoed. Ze kwam uit Rucphen ze was van 1839. Ik vraag me ook steeds af wat voor hoed het nu is geweest.
Reactie toevoegen