Mijn overgrootmoeders droegen zwarte mutsen

Al een hele tijd vraag ik mij af waarom mijn 3 overgrootmoeders zwarte mutsen droegen. Ze komen uit Budel. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het iets met rouw te maken heeft.

In het poffermuseum in Sint Oederode hangt er niet een.

Is het misschien mogelijk dat de Budelse mutsenmode gericht was op de Belgische gewoonten op dat gebied?

Heeft iemand hier een mooie theorie over?

Reacties

BHIC Christian zei op 28 juni 2019 om 09:42

Beste Henny, dat is een goede vraag. Ik ben zelf bepaald geen expert op het gebied van klederdracht, maar weet wel dat bijvoorbeeld jonge meisjes vaak een witte en later, tot hun huwelijk, een zwarte muts droegen. Inderdaad is die kleur dus niet alleen aan een tijd van rouw gebonden. Dus ik kan me goed voorstellen dat het heel gebruikelijk was om een zwarte muts te dragen. De poffer werd daar volgens mij weer overheen gedragen.

Er zijn meerdere streekmusea waar je nog eens zou kunnen informeren, als je het antwoord niet kunt vinden. Ik weet bijvoorbeeld van museum De Muts in Uden: http://www.museumdemuts.nl

Mocht ik tussendoor kans zien, dan ga ik zelf ook nog eens lekker googelen, want ook op internet is er behoorlijk wat informatie over poffers en wat al niet meer te vinden... Interessant!

Jolanda van Gulik zei op 10 juli 2019 om 19:52

Hallo Henny. Ik draai een Brabantse Klederdracht groep en weet inmiddels na 14 jaar dat na de Poffer zwarte hoeden gedragen werden. Deze hoed op de foto was in de mode en er werden alleen zwarte kindermutsen gedragen door kinderen tot ongeveer 18 jaar. Aan de grens van Belgie werden de Belgische mutsen gedragen die zwarte, gele, groene zijden strikken hadden. Deze werden gedragen door Belgische dames die getrouwd waren met een Nederlandse man. De zwarte hoeden zoals die van je overgrootmoeder werden door heel Nederland gedragen.

Henny zei op 10 juli 2019 om 20:45

Dank voor deze reacties.

Gerdien van de… zei op 12 juli 2019 om 22:43

Henny, de zwarte hoedjes heten kapothoedjes. Boerinnen droegen mutsen met poffers, burgervrouwen kapothoedjes. Boerinnen die moderner werden gingen ook kapothoedjes dragen, soms zelf òp een witte muts. Koningin Emma had altijd een kapothoedje op.

Henny zei op 13 juli 2019 om 15:54

Dank voor deze reactie. Ik wist al wel dat het een kapothoedjes heette, maar niet waarom het zwart was. Mij overgrootmoeder was wel een boerin, een moderne dus ;-) Ik kende van Emma alleen afbeeldingen met een wit hoofddeksel, maar nu zie ik dat zij zwart en wit door elkaar droeg.

BHIC Christian zei op 15 juli 2019 om 10:43

Jolanda en Gerdien, dank voor jullie reacties! Interessant om te lezen.

Ankie Rampaart zei op 28 december 2019 om 11:50

Ik heb ook een overgrootmoeder met een zwarte hoed. Ze kwam uit Rucphen ze was van 1839. Ik vraag me ook steeds af wat voor hoed het nu is geweest.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.