Herkomst kaart

Ik denk dat deze kaart "Korenmaaien" niet in Brabant is genomen, maar in Overijssel.

Veel preciezer nog: ik denk dat deze kaart genomen is in Lonneker bij Enschede in het jaar 1903. Ik kom zelf uit Lonneker en zie een treffende gelijkenis.

Het jaartal weet ik van een andere ansichtkaart met dezelfde afbeelding.

Ik heb interesse in de kaart, liefs de ongekleurde versie (als die bestaat). Is deze te koop?

Reacties

BHIC Mathilde zei op 7 januari 2021 om 11:57

Dank voor je reactie, Willem. Wat goed dat je zo precies kunt aangeven waar deze foto genomen is, en zelfs wanneer!

Over de foto heb ik weinig informatie; wel weet ik dat foto's in die tijd wel vaker 'hergebruikt' werden op kaarten, ook in andere delen van het land, waardoor een foto van Lonneker zomaar zou kunnen zijn uitgegeven als zijnde Brabants. Misschien dat anderen op dit forum wel kunnen zeggen of dat ook is wat hier gebeurd is?

Helaas kunnen wij je niet helpen aan deze kaart; we delen hier alleen foto's en informatie. Er zijn verschillende websites waar oude kaarten verhandeld worden, waar je zou kunnen kijken.

Jac. Biemans zei op 7 januari 2021 om 16:56

Beste Willem,

Dank voor je reactie, dat is erg waardevolle informatie voor ons als verzamelaars waaruit deze website voorkomt.

'Korenmaaien' maakt deel uit van de kaarten van uitgever Trenkler. Daarvan onderscheiden we twee hoofdgroepen: allereerst een Brabantse serie betreffende Breda en omgeving, en een tweede met kaarten uit alle delen van het land, en maar enkele uit Noord-Brabant.

Deze tweede serie, waartoe ook de door u benoemde kaart zit, bevat materiaal uit andere landsdelen van fotograaf Adr. Boer en ook uit het Oosten van het land. Die laatste is een serie die is te herkennen aan de aanduiding Ser(ie) 274. Vermoedelijk is Bernard J. Hoetink (1876-1960) uit Warnsveld hiervan de fotograaf. Over hem is meer info en een filmpje te vinden via https://www.tubantia.nl/hengelo/bernard-hoetink-fotografeerde-het-twent…

Het is fijn om te weten dat de locatie waarschijnlijk Lonneker is; nadere aanwijzingen of vergelijkingsmateriaal is welkom om dit meer zeker te krijgen.

Zoals al gemeld zijn de kaarten op deze site niet voor de verkoop beschikbaar. Maar via allerlei websites worden dit soort kaarten regelmatig aangeboden.

Dank voor uw reactie!

Albert Pennings en Jac. Biemans

Willem Bulter zei op 19 januari 2021 om 12:43

Dank voor uw uitgebreide reactie.

Inderdaad, de fotograaf zou heel goed Bernard Hoebink kunnen zijn: die schilderde graag oogsttaferelen. Bijna alle foto’s van Hoebink zijn echter zwart-wit (zag ik in een youtube-film over hem).

Deze foto ‘Korenmaaien' uit 1903 is later ingekleurd, zo te zien. Het zou mooi zijn als de originele zwart-foto ook boven water kwam. Zou die nog bij die uitgever (Trenkler) te vinden zijn?

Jac. Biemans zei op 20 januari 2021 om 19:01

Dag Willem,
De originele zwart-wit foto ging als afdruk van de Nederlandse uitgever/distributeur/fotograaf (telkens en/of) naar Trenkler die feitelijk het drukwerk deed. Bij de fotoafdruk zat een tekst die op de kaart gedrukt moest worden.
Voorbeelden in collecties van fotografen/uitgevers die bewaard zijn (o.a. Jan Bijnen te Waalre en Leo Sikkers te Drunen) tonen aan dat deze 'moeder'foto's werden teruggestuurd.
De foto is dus bij de 'collectie Hoetink' (verschillende bewaarplaatsen?) te verwachten, niet bij Trenkler.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.