Graan oogsten
Voordat er geoogst kon worden, was het land bemest, was er geploegd en geëgd en natuurlijk gezaaid. Iedere ‘vrucht’ had zijn eigen oogsttijd en als de tijd kwam om te oogsten, konden boeren aan het werk.
Granen werden vroeger met de hand gemaaid, tot schoven gebonden en te drogen gezet. Hoe dat oogsten in zijn werk ging, is mooi te zien op bovenstaande prentbriefkaart. De boer maaide het graan met een korte zeis, de zogenoemde zicht, en een haak.
Later werd dit handwerk overgenomen door een maaimachine, geen automatische, maar zoals je op onderstaande kaart kunt zien eentje die werd voortgetrokken door echte paardenkrachten. Het binden tot schoven werd ook toen nog met de hand gedaan. Vaak was dit een taak voor de vrouwen en meisjes. Voor het oogsten van het graan waren daardoor veel handen nodig. De hele buurt hielp elkaar daarom bij het binnenhalen van de oogst. Nog later werden ook voor dit handwerk machines ontwikkeld die het koren kant-en-klaar afleverden.