Over Brabants Dorpsleven - Honderd jaar 'Photoshop'
Veel foto’s in de reeks Brabants Dorpsleven zijn in scene gezet of gemanipuleerd. Fotografen en uitgevers wisten wat de mensen mooi vonden en pasten hun foto’s daarop aan. De prentbriefkaarten werden immers gemaakt om verkocht en verstuurd te worden. Van sommige kaarten weten we dat het afgebeelde tafereel zelfs nooit heeft plaatsgevonden. De foto’s zijn samengevoegd met andere foto’s of zaken werden weggelaten.
Op de kaart met de titel ‘Na kerktijd’ hierboven zien we een rij meisjes. Deze meisjes poseren met hun mooie muts en een paraplu voor de fotograaf. De opname is vermoedelijk gemaakt door de fotograaf W.N. Beukers in Haarsteeg en uitgegeven door Jos. Nuss te Haarlem. De namen van de meeste meisjes op deze foto zijn bekend. Van links naar rechts zijn dit Cato van der Lee, Han Bechtold, Dian van Vlijmen, Woutje van der Lee, Coba Bechtold, Mina van der Berk, Barta van der Lee en Door Beekmans; het laatste meisje is nog onbekend.
De meisjes staan netjes in het gelid, het meest linkse meisje kan waarschijnlijk haar lach niet goed houden en houdt een hand voor het gezicht. Een prachtige opname uit een vervlogen tijd, die ons ook nog eens duidelijk maakt hoe de zondagse Brabantse klederdracht in die tijd bij vrouwen en meisjes was.
De tweede kaart is in 1906 uitgegeven door het Noord-Brabantsch-Limburgsch Kaarten-Magazijn te Asten. De smid op de foto zou hoefsmid Gerrit van Eersel zijn, die het paard beslaat van Driek Berkers van het kasteel van Asten. Een smid had toen een belangrijke functie in het dorp; alles van ijzer werd door hem gemaakt. Als een paard opnieuw beslagen moest worden, werd die in een hoefstal geplaatst, zoals op de ansichtkaart te zien is, en werden de voeten bijgewerkt, de hoefijzers in pasvorm gesmeed en bevestigd. Ook het ijzer van de ploeg die tegen de hoefstal staat, was het werk van de smid.