Kerk

Weet nog goed dat ik misdienaar werd en iemand van het kerkbestuur mij opleidde hiervoor,was net na de communie.

Reacties

Hans Boogaards zei op 11 november 2023 om 16:47

Was altijd een heel gebeuren als je vroeger misdienaar ergens was.Thuis heb ik nooit verteld dat ik van meneer pastoor wel eens een fikse oorvijg had gekregen de reden daarvan was dat ik onder mijn superplie had gezeten om de zwarte broek die van satijn was goed te doen voor degene die misdienaar zijn geweest en een toog hebben gedragen van slabbinck herinneren zich nog wel dat je soms een soort van pyama die gitzwart was en heel glad onder een toog moest dragen met pantoffels.

BHIC Lisette zei op 14 november 2023 om 11:54

Hartelijk dank voor het delen van jullie herinneringen, Gert en Hans. Op onze website vind je een item waarbij vele tientallen oud-misdienaars hebben gereageerd. Je kunt het via de volgende link opzoeken: https://www.bhic.nl/ontdekken/praat-mee/misdienaar-vroeger. Wellicht levert dit nog meer herkenning op. Nogmaals bedankt voor jullie reacties!

Bart de Jong zei op 15 november 2023 om 07:53

Ik kom van Valkenswaard en herinner mij nog heel goed dat meneer pastoor op school kwam en catechismusles gaf en goed ons bestudeerde om je dan na de les aan te wijzen voor misdienaar te worden bij hem.
Heb het over de zestiger jaren in deze tijd durfde we geen nee te zeggen daarom is het niet vreemd dat er toentertijd veel jongens misdienaar en acoliet waren.
Als kleding had je meestal een zwarte toog en superplie aan met een wit overhemd met stropdas wat je nog op oude foto’s kan zien,Kan niet anders zeggen dat we toen goed Latijn konden wat erin gedramd werd,uiteindelijk een leuke en leerzame periode in mijn leven geweest.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 15 november 2023 om 10:54

Wat mooi om te horen Bart, dat dit een mooie periode van je leven is geweest. Kregen jullie op school de Latijnse les of écht van de pastoor voor en na de mis?

Bart zei op 15 november 2023 om 14:35

Ik reageerde al eerder mevrouw Bruggeman als oud misdienaar.het Latijn moest je vroeger in woord en geschrift kennen dat hoorde een misdienaar te kennen.Latijnse les was tijdens de catechismusles op school en ook in de pastorie als je misdienaar was.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 15 november 2023 om 16:14

Bedankt voor je reactie Bart. Dat Latijn leren was dan vast een stevige basis om ook de andere talen makkelijker onder de knie te kunnen krijgen.

Els Thijssen zei op 18 november 2023 om 07:03

Ik ben Els Thijssen en 73 jaar,was in de zestiger jaren het eerste meisje die misdienaar was.Voelde aan dat ik nog niet geaccepteerd werd van de koster moest ik eerder in de sacristie zijn dan was ik aangekleed en al voor de heren kwamen,wat in het begin indruk op mij maakte is wel geweest dat er nog niets aangepast was heb nog enige tijd een soort zwarte herenpijama met zwarte pantoffels aangehad met een toog en superplie.
Als de heren zich aan het omkleden waren wilde de koster dat ik met de rug naar hun toe ging zitten en de bijbel inlezen,mag en kan wel zeggen dat het voor mij discipline heeft opgeleverd vor elkaar het samen doen zeg maar.
Met vriendelijke groeten Els.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 20 november 2023 om 12:58

Dank Els, voor je mooie reactie. Wat leuk om te lezen dat jij bij jullie kerk het eerste meisje was als misdienaar. Volgden er ná jou nog meer meisjes? En hoe vonden de jongens dat? Mooi ook om te lezen hoe ze me jou omgingen in het begin. Dus eerder komen en in de bijbel lezen terwijl de jongens zich omkleedden.

Els zei op 20 november 2023 om 16:05

Dag Mariët,nog even met Els.Heb het over 1964 en was de enigste misdienares en pas maanden later kwamen er mondjesmaat meer dames,de jongens moesten net als ik wennen dat ik erbij was gekomen.

BHIC Lisette zei op 21 november 2023 om 11:19

Dat kan ik me voorstellen, Els, dat het voor iedereen wennen was. Vast fijn voor jou dat er na verloop van tijd toch meer dames bij kwamen. Hartelijk dank voor je reactie!

Loek Heylen zei op 8 december 2023 om 13:49

Ik ben pas 16 geworden en woon in gerwen ik zit pas in de acolieten groep van de sffpx, alleen jongens kunnen misdienaar worden,zodra je de aanstelling heb gekregen van acoliet dat is vanaf dat je 16 ben draag je een zwarte (satijnen) pyama met een soutane met een koorhemd met een witte boord.
De Sint Clemens kerk is op de heuvel te Gerwen.

BHIC Lisette zei op 12 december 2023 om 09:49

Wat leuk om van jou te horen hoe het nu is om misdienaar en acoliet te worden, Loek. Hartelijk dank voor je reactie. Tegenwoordig is het dus voor meisjes helemaal niet meer mogelijk om misdienaar of acoliet te worden in jullie kerk? En wist je altijd al dat je misdienaar wilde worden?

Loek Heylen zei op 12 december 2023 om 11:24

Nogmaals met loek.
Voor alle duidelijkheid met respect voor elkaar,de fsspx parochie is aparte katholieke stroming alwaar enkel jongens en mannen toegelaten worden voor de eredienst.
Ik ben eigenlijk vanuit mijn interesse van de stroming fsspx misdienaar en zoals ik aangaf acoliet geworden.

BHIC Lisette zei op 12 december 2023 om 13:51

Dankjewel voor deze toelichting, Loek. Helemaal duidelijk! We zijn benieuwd of er nog meer misdienaars of acolieten zijn die nu in een katholieke kerk dienen en hun ervaringen willen delen. 

Lode Verhoeven zei op 13 december 2023 om 10:59

Hallo.
Ik ben Thijs Verhoeven 18 jaar woonachtig in Utrecht.
De priesterbroederschap stroming fsspx waar ik misdienaar/acoliet ben boeide mij als 11jarige al en ben er met trots misdienaar geworden en later acoliet.

BHIC Lisette zei op 13 december 2023 om 13:08

Heel mooi om te lezen, Thijs! Hartelijk dank voor je reactie. Wat bijzonder dat je op zo'n jonge leeftijd al geboeid was door de broederschap. 

Thijs zei op 14 december 2023 om 10:23

Moet uiteraard Thijs Verhoeven zijn.

Harry B. zei op 4 mei 2024 om 06:30

Het misdienaar zijn is voor mij althans niet over rozen gegaan om dat zomaar eens te zeggen,de leeftijd van me is momenteel ruim zeventig en nog herinner ik hoe naïef het kerkbestuur is geweest,het gaat te ver om alles hier te schrijven en uit leggen maar ik wil wel kwijt dat ik in het verleden heel onzeker en verlegen was en hierom werd gepest,het kwam het veelvuldig voor dat ze mij tot op de onderbroek hebben ontkleed waarna een oudere acoliet me wederom weer begon aan te kleden met een toog en het superplie onderwijl er een rector daar bij aanwezig was hun aanwezigheid had de doelstelling om er seksueel van te genieten ze waren intens gemeen want ze wisten dat ik ongewild er een erectie van kreeg.het gaat te ver om hier nog verder op in te gaan dank voor het begrip hiervan maar het leed wat mij en waarschijnlijk ook andere jongens is aangedaan laat ik buiten beschouwing.

B.v.d.Boogaard. zei op 6 mei 2024 om 07:29

Ook dit illustreert maar weer hoe dat eraan toe ging bij jongens in de liturgische wereld,ik heb zelf als toen veertienjarige ook een vervelende ervaring gehad met seminaristen ik herinner mij nog sterk dat ze mij tijdens de ontgroening hebben ontkleed en ze een witte boord om mijn nek deden en daarna een grote soutane aan kreeg met de bedoeling dat zij de soutane sloten met al die knoopjes,het gaat nu te ver dat ik uitleg wat er gebeurt is maar ik wil aangeven hiermee dat er wel dingen gebeurt zijn welke het daglicht niet kan verdragen.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 6 mei 2024 om 15:48

Bedankt voor uw beider reacties, waarvan wij begrijpen dat het niet eenvoudig is deze met anderen te delen. Maar helaas behoren ook deze verschrikkelijke ervaringen bij dit onderwerp. Daarom nogmaals dank dat jullie ze hebben willen plaatsen.

Paul Veenstra zei op 12 augustus 2024 om 09:39

Het is zoals dhr Bogaard en enkele oud priester studenten het omschrijven.
Ik had zelf ook met een ontgroening te maken op het toenmalige groot seminarie Haaren is voor mij de vervelendste periode geweest met name die zogenaamde "ontgroeningen "aldaar.
Je moest dan jezelf geheel ontleden en dan werd je door de oudste priester student in soutane,de priester toga gekleed vooraleerst je de soutane aankreeg had je de witte boord al om de oudste student ging daarbij achter je staan met met geheel open soutane en vroeg dan om met de armen opzij te staan dan gingen eerst de armen in de mouwen en voelde je die soutane over je hele lijf gaan mede door de kille gladde voeringstof van de binnenzijde.
Als je deze aanhad werd er de gesteven superplie over aangedaan destijds werden deze met stijfsel behandeld.et name alle aankomende studenten schaamde zich daar erg bij met de seminaristen die toekeken.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 12 augustus 2024 om 12:54

Dank voor je reactie Paul. Wat je beschrijft klinkt echt als een totaal onnodige ontgroening, zo kleinerend moet dat voor je geweest zijn. En ook voor de seminaristen die toekeken, ongemakkelijk en nogmaals niet nodig.

Chris Driessen zei op 14 augustus 2024 om 07:49

Ik heb op grootseminarie Rolduc welke gevestigd is in Kerkrade,ook hier zijn deze ontgroeningen geweest .
De jongste was dan zogenaamd de pineut die kreeg dan een soutane,de priester toga aan niet voordat hij geheel ontkleed klaar stond om deze te ontvangen,ook ik ontsprong deze dans niet.
Als je dit accepteerde hoorde je er helemaal bij.
Ik heb er verbaasde en verlegen gezichten bij gezien dan was het beter om af te kijken.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 14 augustus 2024 om 14:53

Dat snap ik helemaal Chris. Met zo'n enorme groepswerking kon je ook niet anders.

Frans Mertens zei op 16 augustus 2024 om 06:40

Wil als het voor mij toegestaan is ook wel reageren.
Wellicht door mij leeftijd nu achter in de zeventig jaar heb ik daarvan ook nog herinneringen over dat is van de priester opleiding in Haaren dat is daar ook geweest als iemand de priester opleiding ging doen dan werden we daarvoor aangewezen om iemand met een soutane te bekleden,in die tijd moest je wel meedoen dat was eenmaal bepaald.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 16 augustus 2024 om 13:47

Dat mag zeker Frans, dank voor je reactie. Uit jouw en voorgaande reacties op te maken was het dus een soort 'standaard' ontgroening, die jaar na jaar bij de nieuwelingen herhaald werd. Waarbij groepsgedrag een grote rol speelde. En waarvan de herinnering daaraan jullie allemaal is bijgebleven. Verdrietig voor iedereen die het betrof.

C.Driessen zei op 21 augustus 2024 om 12:09

Dag Chris en frank.ontgroeningen heb ik ook meegemaakt in mijn priester opleiding periode,zag ook om me heen hoe de jongste studenten afscheid namen van hun vrijheid en bereid waren voor het in celibaat gaande leven.
Ik heb altijd begrepen en ook zelf ondervonden dat je meer verweven raakt hierdoor,ik heb menig tranende ogen door emoties gezien van het afscheid van de vrije jeugd en verkozen had celibaat te leven.

Andre van Rooijen zei op 24 augustus 2024 om 20:28

Ik ben van 1956 weet nog sterk dat op seminarie Hageveld in Heemstede deze ontgroeningen bijna maandelijks voorkwamen,met name de jongste leerlingen kwamen ervoor in aanmerking.
Op empathie van de priester studenten mocht niemand rekenen.

frans kok zei op 26 augustus 2024 om 19:42

Bijzonder.Zover heb ik het nooit gebracht,al ben ik wel misdienaar en later acoliet geweest.herinner mij wel de klassieke toga s en de soutanes en die rij knoopjes met de binnenvoering.De voeringstof zorgde ervoor dat je toog beter over de gedragen onderkleding drapeerde misschien is dit nog altijd zo.Wat ik lees over ontgroeningen lijkt mij erbarmelijk dat een leerling theologie naakt een soutane/toog aan kreeg waarschijnlijk om deze persoon te prikkelen dit is tegenwoordig strafbaar lees ongewenst gedrag door derden.

BHIC Lisette zei op 27 augustus 2024 om 09:27

Hartelijk dank voor jullie reacties. Heel naar dat dit soort ontgroeningen kennelijk wijdverspreid was en dat er geen empathie was voor de studenten die het betrof. Tegenwoordig zouden we dit soort gedrag inderdaad waarschijnlijk niet meer tolereren. 

Paul Hartkamp zei op 29 augustus 2024 om 04:51

Meestal is er enige druk uitgeoefend van school uit of thuis vroeger om misdienaar te gaan worden bij katholieke gezinnen.kom zelf ook uit zo een r.k.gezin.
Ik ben vroeger op seminarie Hageveld Heemstede (noord Holland) geweest en later gewijd voor priester te Haarlem.
Studie tijd daar is niet makkelijk geweest seksueel misbruik is twijfelachtig geweest terugkijkend.als jongste seminarist durf de ik niet goed voor mezelf op te komen door onzekerheid en kwam ook nog eens bij dat ik nogal een verlegen en teruggetrokken jongen ben geweest.
De zogeheten ontgroeningen herinner ik mij als de dag van gisteren nog zoveel impact heeft het opgeleverd.

BHIC Lisette zei op 29 augustus 2024 om 09:35

Bedankt voor het delen van je herinneringen, Paul. Wat naar dat ook jij te maken hebt gehad met ontgroeningen en nare situaties tijdens je studietijd. We kunnen ons goed voorstellen dat dit grote impact heeft gehad. 

Herman Van der Berg zei op 3 september 2024 om 09:49

Dit herinner ik mij nog heel goed uit mijn misdienaar periode, vroeger droeg je liturgische gewaden van Slabbinck,zal bij de gewaden welke Jonge jongens op seminarie geconfronteerd zijn niet anders geweest zijn, door de gladheid en glans van de voering riep dit nieuwsgierigheid op,de heren van de generatie van de vijftiger jaren herkennen het nog wel.

BHIC Lisette zei op 3 september 2024 om 11:57

Dat lezen we inderdaad heel vaak terug op onze website, Herman. Leuk dat ook jij je de kleding nog zo goed kunt herinneren. Hartelijke dank voor je reactie. Hoe kijk je verder terug op je tijd als misdienaar?

Herman zei op 3 september 2024 om 12:05

Herman.
Het misdienaar zijn heeft mijn leven meer inhoud gegeven,zo was ik toch best wel nieuwsgierig en kon ik in de kerk als misdienaar achter de coulissen kijken wat ik anders niet zag.

BHIC Lisette zei op 3 september 2024 om 15:22

Dat is mooi om te lezen, Herman. Fijn dat je er op die manier op terug kunt kijken. Hartelijk dank voor je toelichting. 

Rinus zei op 12 september 2024 om 06:59

Goede morgen.
Als eerste wil ik mij voorstellen.de naam is Rinus Van der Horst 72 jaar.
Was op groot seminarie in de zestiger jaren te weten Rolduc Kerkrade.
Helaas kijk ik daar met afschuw op terug,de rillingen lopen nog steeds over de rug wat daar allemaal onderbelicht is gebleven tussen arm en rijk.
De leerlingen konden daardoor heel hard tegenover elkaar zijn.
Ook is mede daardoor geestelijk fysiek en seksueel misbruik geweest ,die inmiddels volop aan het licht zijn gekomen.
Ook kreeg ik als nieuwkomer te doen met verkapt misbruik zo werd ik tot en.met mijn ondergoed uitgekleed waarna ik wat later een soutane aan kreeg
Ik schaamde me dood daarvoor maar wilde niet onderdoen uit angst voor gepest te worden.De doelstelling hiervan is geweest om door de overige bekeken te worden.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 13 september 2024 om 11:01

Dank voor je reactie Rinus, het is iedere keer weer verschrikkelijk om te lezen wat er met sommigen gebeurd is. We kunnen ons niet voorstellen hoe erg dat voor de betrokkenen geweest moet zijn. Heel veel sterkte.

Antonius zei op 17 september 2024 om 10:26

Goeiemorgen,ik ben Anton /Antonius 71 jaar.
Was op het grootseminarie Hageveld toen ik 30 jaar was,ondanks dat ik erg onzeker was destijds en nukkig voor de omgeving ben geweest een heel ander persoon geworden na het verlaten van het seminarie mijn persoonlijkheid is daar totaal veranderd en heeft mij veel meer zelfvertrouwen gebracht.
Ook herinner ik mij als de dag van gisteren nog dat ik door iemand als jongste studentje een feut werd genoemd,ik wilde er toch ook bij horen en daardoor ben ik erg tolerant geweest en zodoende liep ik net als zoveel andere tegen de ontgroening op.
weet nog wel hoe erg ik dat vond door mijn onzekerheid dat ik toeliet om door iemand ontkleed te worden(tot de onderbroek )toe.
Weet dat het voor velen onder ons veel impact gemaakt heeft,de oudste seminarist wist me wel te raken emotioneel omdat hij me in de oren fluisterde dat niemand mij zou geloven waarna ik met een priester toog werd gekleed deze herinnering blijft me nog altijd bij al heeft het mij persoonlijke ontwikkeling bevorderd.

BHIC Lisette zei op 17 september 2024 om 12:33

Bedankt voor het delen van je herinneringen, Antonius. Wat mooi dat je, ondanks de ontgroeningen, terug kan kijken op een goede tijd en dat het je heeft geholpen bij je persoonlijke ontwikkeling. 

Vincent Straathof zei op 29 september 2024 om 07:06

Daar schrik ik niet van,na de misdienaar en acoliet tijd ben ik op grootseminarie Haarendael voor de priester opleiding gegaan.
Daar heb ik eveneens nare herinneringen bij vooral bij intredende jongens,zij wisten niet wat hun te wachten stond.
Alleen al het ritueel ontgroening was vernederend waar we gedwongen naar moesten kijken.
Voordat dat ritueel begon werd desbetreffende helemaal uitgekleed waar wij in een kring omheen stonden dan werd de aspirant student gevraagd zijn armen opzij te doen voordat hij aangekleed werd met een priester toga,dit werd heel langzaam gedaan dit werd nadien gezien als misbruik niet zelden werd iemand geconfronteerd daarvan met een ongewilde erectie dan schaamde degene zich dood en kon je die emoties zien als iemand zo vijf minuten moest blijven staan.Ik wil mij niet groter houden dan ik ben maar ik ben me ervan bewust hoe het geweest is om met machtsmisbruik te maken te hebben,

BHIC Lisette zei op 1 oktober 2024 om 11:26

Wat naar dat ook jij deze ontgroeningen hebt meegemaakt en dat jullie gedwongen werden om getuige te zijn van deze vorm van machtsmisbruik. Hartelijk dank voor het delen van je verhaal, Vincent. 

Jan Schrama zei op 3 oktober 2024 om 11:49

Goedemorgen,mijn naam is Dennis 78 jaar uit Eindhoven
Het is niet zo moeilijk om uit te leggen dat celibaat leven in feite een ontgroening is dit gezegd hebbende.
Voor mij althans komen veel verhalen aan het licht en zal er niet teveel op ingaan.
Ik werd in 1956 als tienjarige misdienaar en toen al had ik ruime interesse voor het celibaat leven en koos voor het priesterschap.
De ontgroeningen die ik zelf ook moest ondergaan zijn van te voren besproken,zo wist ik van tevoren wat er mij te gebeuren stond.
Zo herinner ik mij dat ik dat erg gênant vond om in het bijzijn van enkele aspirant priesters ontkleed te staan.
Indrukwekkend was het zeker om in de kracht van het leven deze keuze te maken voor mij.

BHIC Lisette zei op 3 oktober 2024 om 14:32

Bedankt voor het delen van jouw herinneringen, Dennis. Ik kan me voorstellen dat het veel indruk op je heeft gemaakt en dat het misschien ook wel een lastige keuze moet zijn geweest. Wel fijn dat je van tevoren een idee had van wat je te wachten stond qua ontgroeningen. 

H.Jaarsma zei op 9 oktober 2024 om 09:14

Goede vondst deze site.
Ik ben Herman en was destijds op seminarie Rijsenburg priester in opleiding als ik terugkijk naar de tijdsgeest van toen waren er ook voor de jongste heren ook deze welkoms ontmoetingen zo dat benaamd werd,we moesten voor de ) ontgroening (in een kring toekijken, meestal was degene netjes gekleed in pak
en dan begon het ritueel tot uitkleden tot op het ondergoed toe.Ik ben er meermaals van onder de indruk geweest hoeveel jongens zo gepassioneerd waren om priester te worden dat ze het alles wat vooraf ging voor lief namen.

BHIC Lisette zei op 10 oktober 2024 om 14:54

Dankjewel voor het delen van jouw herinneringen, Herman. Inderdaad best indrukwekkend dat zovele jongemannen ondanks de ontgroeningen toch hun wens om priester te worden doorzetten. 

Eugenie Hordijk zei op 11 oktober 2024 om 11:20

Ik kijk met vreugde terug naar mijn roomse opvoeding,voor een nog diepere godsdienst beleving werd ik misdienaar niet geheel tegen de zin van mij in wil ik meegeven.
Ik groeide door naar acoliet en dit leidde tot mijn priesteropleiding aan rolduc.wil indien mogelijk reageren op de daar gegeven ontgroeningen van destijds,dit geschiedde omwille herenigd te zijn met elkaar, natuurlijk zijn we niet anders dan andere mannen
Veelvuldig zijn we daarbij geweest en zo zag je soms dat schaamrood tevoorschijn komen een enkeling gaf zich helemaal over en had goesting als hij naakt was en de acetaat voering van een toga over het lijf voelde gaan.
Ik wil iedereen meegeven dat niemand ongewis is en met als zoveel andere mensen gewoon mens zijn.

BHIC Lisette zei op 11 oktober 2024 om 19:30

Bedankt voor je verhaal, Eugenie! Mooi om te lezen dat je met een positief gevoel terug kijkt op je roomse opvoeding. En heel begrijpelijk dat de ontgroening voor veel priesters in opleiding moeilijk moet zijn geweest; ze blijven ten slotte inderdaad mensen. 

F.Grunder zei op 22 oktober 2024 om 07:24

Ik ben van 1960 af bij seminarie Hageveld verweven geweest om het priesterschap te studeren,mijns inziens is de daar voorkomende ontgroening geweest om zich te intentificeren met de groep en een gevoel van verbondenheid te creëren.het doorstaan van de uitdagende en vernedering ervan leidde tot trots en saamhorigheid onder de leden aldaar.
Meestal waren het slechts drie dagen.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 22 oktober 2024 om 11:22

Bedankt voor je reactie F. Grunder. Hebben die drie dagen inderdaad geleid tot meer verbondenheid met de groep ?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.