Kerk

Weet nog goed dat ik misdienaar werd en iemand van het kerkbestuur mij opleidde hiervoor,was net na de communie.

Reacties

Hans Boogaards zei op 11 november 2023 om 16:47

Was altijd een heel gebeuren als je vroeger misdienaar ergens was.Thuis heb ik nooit verteld dat ik van meneer pastoor wel eens een fikse oorvijg had gekregen de reden daarvan was dat ik onder mijn superplie had gezeten om de zwarte broek die van satijn was goed te doen voor degene die misdienaar zijn geweest en een toog hebben gedragen van slabbinck herinneren zich nog wel dat je soms een soort van pyama die gitzwart was en heel glad onder een toog moest dragen met pantoffels.

BHIC Lisette zei op 14 november 2023 om 11:54

Hartelijk dank voor het delen van jullie herinneringen, Gert en Hans. Op onze website vind je een item waarbij vele tientallen oud-misdienaars hebben gereageerd. Je kunt het via de volgende link opzoeken: https://www.bhic.nl/ontdekken/praat-mee/misdienaar-vroeger. Wellicht levert dit nog meer herkenning op. Nogmaals bedankt voor jullie reacties!

Bart de Jong zei op 15 november 2023 om 07:53

Ik kom van Valkenswaard en herinner mij nog heel goed dat meneer pastoor op school kwam en catechismusles gaf en goed ons bestudeerde om je dan na de les aan te wijzen voor misdienaar te worden bij hem.
Heb het over de zestiger jaren in deze tijd durfde we geen nee te zeggen daarom is het niet vreemd dat er toentertijd veel jongens misdienaar en acoliet waren.
Als kleding had je meestal een zwarte toog en superplie aan met een wit overhemd met stropdas wat je nog op oude foto’s kan zien,Kan niet anders zeggen dat we toen goed Latijn konden wat erin gedramd werd,uiteindelijk een leuke en leerzame periode in mijn leven geweest.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 15 november 2023 om 10:54

Wat mooi om te horen Bart, dat dit een mooie periode van je leven is geweest. Kregen jullie op school de Latijnse les of écht van de pastoor voor en na de mis?

Bart zei op 15 november 2023 om 14:35

Ik reageerde al eerder mevrouw Bruggeman als oud misdienaar.het Latijn moest je vroeger in woord en geschrift kennen dat hoorde een misdienaar te kennen.Latijnse les was tijdens de catechismusles op school en ook in de pastorie als je misdienaar was.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 15 november 2023 om 16:14

Bedankt voor je reactie Bart. Dat Latijn leren was dan vast een stevige basis om ook de andere talen makkelijker onder de knie te kunnen krijgen.

Els Thijssen zei op 18 november 2023 om 07:03

Ik ben Els Thijssen en 73 jaar,was in de zestiger jaren het eerste meisje die misdienaar was.Voelde aan dat ik nog niet geaccepteerd werd van de koster moest ik eerder in de sacristie zijn dan was ik aangekleed en al voor de heren kwamen,wat in het begin indruk op mij maakte is wel geweest dat er nog niets aangepast was heb nog enige tijd een soort zwarte herenpijama met zwarte pantoffels aangehad met een toog en superplie.
Als de heren zich aan het omkleden waren wilde de koster dat ik met de rug naar hun toe ging zitten en de bijbel inlezen,mag en kan wel zeggen dat het voor mij discipline heeft opgeleverd vor elkaar het samen doen zeg maar.
Met vriendelijke groeten Els.

BHIC Mariet Bruggeman zei op 20 november 2023 om 12:58

Dank Els, voor je mooie reactie. Wat leuk om te lezen dat jij bij jullie kerk het eerste meisje was als misdienaar. Volgden er ná jou nog meer meisjes? En hoe vonden de jongens dat? Mooi ook om te lezen hoe ze me jou omgingen in het begin. Dus eerder komen en in de bijbel lezen terwijl de jongens zich omkleedden.

Els zei op 20 november 2023 om 16:05

Dag Mariët,nog even met Els.Heb het over 1964 en was de enigste misdienares en pas maanden later kwamen er mondjesmaat meer dames,de jongens moesten net als ik wennen dat ik erbij was gekomen.

BHIC Lisette zei op 21 november 2023 om 11:19

Dat kan ik me voorstellen, Els, dat het voor iedereen wennen was. Vast fijn voor jou dat er na verloop van tijd toch meer dames bij kwamen. Hartelijk dank voor je reactie!

Loek Heylen zei op 8 december 2023 om 13:49

Ik ben pas 16 geworden en woon in gerwen ik zit pas in de acolieten groep van de sffpx, alleen jongens kunnen misdienaar worden,zodra je de aanstelling heb gekregen van acoliet dat is vanaf dat je 16 ben draag je een zwarte (satijnen) pyama met een soutane met een koorhemd met een witte boord.
De Sint Clemens kerk is op de heuvel te Gerwen.

BHIC Lisette zei op 12 december 2023 om 09:49

Wat leuk om van jou te horen hoe het nu is om misdienaar en acoliet te worden, Loek. Hartelijk dank voor je reactie. Tegenwoordig is het dus voor meisjes helemaal niet meer mogelijk om misdienaar of acoliet te worden in jullie kerk? En wist je altijd al dat je misdienaar wilde worden?

Loek Heylen zei op 12 december 2023 om 11:24

Nogmaals met loek.
Voor alle duidelijkheid met respect voor elkaar,de fsspx parochie is aparte katholieke stroming alwaar enkel jongens en mannen toegelaten worden voor de eredienst.
Ik ben eigenlijk vanuit mijn interesse van de stroming fsspx misdienaar en zoals ik aangaf acoliet geworden.

BHIC Lisette zei op 12 december 2023 om 13:51

Dankjewel voor deze toelichting, Loek. Helemaal duidelijk! We zijn benieuwd of er nog meer misdienaars of acolieten zijn die nu in een katholieke kerk dienen en hun ervaringen willen delen. 

Lode Verhoeven zei op 13 december 2023 om 10:59

Hallo.
Ik ben Thijs Verhoeven 18 jaar woonachtig in Utrecht.
De priesterbroederschap stroming fsspx waar ik misdienaar/acoliet ben boeide mij als 11jarige al en ben er met trots misdienaar geworden en later acoliet.

BHIC Lisette zei op 13 december 2023 om 13:08

Heel mooi om te lezen, Thijs! Hartelijk dank voor je reactie. Wat bijzonder dat je op zo'n jonge leeftijd al geboeid was door de broederschap. 

Thijs zei op 14 december 2023 om 10:23

Moet uiteraard Thijs Verhoeven zijn.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.